Coğrafya

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yüzölçümü̈ 3,355kilometre kare olup Kıbrıs Adasının kuzey kısmında yer alır. Akdeniz’in Sicilya ve Sardunya’dan sonra üçüncü̈ büyük adasıdır. Kıbrıs, Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının ticaret yollarının kesiştiği Doğu Akdeniz’deyer almaktadır. En yakın komşusu, 65 kmkuzeyinde yer alanTürkiye olup Suriye’nin 100 kmbatısında, Mısır’ın da 420 km kuzeyinde yer almaktadır.

Zengin Ortadoğu ülkelerine olan yakınlığı, Doğu ve Batı kesişim noktasındaki avantajlı konumu, KKTC’de yabancı yatırım için ideal bir yer ve iklim sağlar.

İklim

İklimi genelde güneşli ve kurudur. Yaz aylarında (Temmuz ve Ağustos) çok sıcak olabilir ama çok nemli değildir. Kış mevsimi (Kasım – Mart) hafif geçer.

Nüfus Yapısı

KKTC’nin nüfusu 300.000 civarındadır.

Ana Şehirler

Başkent Lefkoşa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük kentidir. Lefkoşa, yaklaşık 100.000 kişilik bir nüfusa sahip olup ana yönetim ve iş merkezidir. Deniz kıyısında yaralan, Gazimağusa ve Girne de diğer önemli kentlerdir. Gazi Mağusa (Famagusta) gelişen bir turizm, sanayi ve ticaret merkezi olmasının yanında ülkenin başlıca limanıdır. Serbest Liman ve Bölge, Magosa’da bulunmaktadır. Girne turistik açıdan önemli ve herhangi bir ziyaretçinin arkeolojik yönden ilgi duyabileceği bir ilçedir. Güzelyurt ve Lefke adanın kuzey batısında bulunan geniş narenciyebahçeleri ile ünlü̈ iki şehirdir.

Dil

Türkçe resmi dildir. İngilizce de yaygın bir dil olup resmi ve ticari çevrelerde kullanılıp anlaşılmaktadır.

Saat

Yerel saat Greenwich Mean Time (GMT)’den iki saat ileridedir.

Eğitim

Çocuklar için eğitim çok yüksek standartlardadır. Kapsamlı Türk öğretim okullarının yanı sıra İngilizce ilköğretim ve ortaöğretim veren okullar da mevcuttur. Doğu Akdeniz Üniversitesi resmen 1986 yılında açıldı ve o zamandan beri altı diğer üniversite kuruldu. Bunlardan iki tanesi (Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi) Türkiye Cumhuriyetinde kurulu üniversitelerin Kuzey Kıbrıs Kampüsleridir.Tüm üniversitelerde öğretim dili Türkçe ve İngilizcedir.

Sağlık Koşulları

Sağlık koşulları Kuzey Kıbrıs’ta son derece iyi olup, nitelikli hastane ve sağlık tesisleri vardır.

Para Birimi

1974’den sonra tedavülde olan Türk Lirası (TL), yasal para birimidir.TL için resmi döviz kurları, uluslararası para piyasalarındaki değişikliklere göre günlük olarak ayarlanır.

Tüketici Pazarı

Çok sayıda kaliteli tüketici ürünleri bulunmaktadır. Lokal olarak üretilen tüketim malları ilave olarak, hemen hemen tüm yabancı markalar piyasada mevcuttur.

Politik Sistem

KKTC’de çok partili demokrasi sistemi uygulanmaktadır. Cumhurbaşkanı, devletin başıdır ve beş yılda bir genel seçim ile seçilmektedir. Yasama yetkisi 50 üyeli Cumhuriyet Meclisi tarafından yürütülmektedir. Ülkede yürütme yetkisi ise, Cumhurbaşkanı tarafından atanan, Başbakan’ın yönetiminde oluşturulan Bakanlar Kurulu’na verilmiştir. Milletvekilliği genel seçimleri beş yılda bir yapılmaktadır.

Konut ve Ofis Alanı

Kaliteli konut ve ofisler Orta Doğu ülkeleri ile kıyaslandığında çok makul kira fiyatlarında mevcut olmakla beraber çoğu bu kiralar Avrupa ülkelerine nazaran kesinlikle daha düşüktür.

Elektrik

240/415 Volt AC, 50 Hz.

Trafik

Trafik solda sirküler eder.

Telekomünikasyon

KKTC bütün ülkelere arama sistemi içeren, tamamen otomatik bir telefon ağına sahiptir. ADSL bağlantısı ve VOIP servisi yaygın olarak bulunabilir. GSM telefon sistemi de mevcuttur.
Uluslararası Telefon kodu : +90-392

Çalışma Saatleri

Pazar günü tüm iş ve devlet daireleri için hafta sonu tatilidir. Devlet Daireleri Cumartesi günleri kapalı olup büyük mağazalar ve süpermarketler tüm gün, sair işletmeler ise yarım gün açıktır.

Kış sezonunda Devlet daireleri
Pazartesi – Cuma 8:00-12:30/13:00-16:15,
Perşembe ise 8:00-12:30/13:00-17:30

Yaz sezonunda
Pazartesi – Cuma 08:00-14:30
Perşembe ise 08:00-12:30/13:00-17:30

Resmi Tatiller

Ocak 1                          Yeni yıl
Nisan 23                      Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Mayıs 1                         İşçi Bayramı
Mayıs 19                      Gençlik ve Spor Bayramı
Temmuz 20                 Barış Harekatı Günü
Ağustos 1                    Ulusal Direniş Günü – Türk Mukavemet Teşkilatının Kuruluşu (TMT)
Ağustos 30                 Türk Milli Zafer Bayramı
Ekim 29                       Türk Cumhuriyet Günü
Kasım 15                     KKTC Kuruluş Yıldönümü

Dini Tatiller

Peygamberin Doğum Günü
Ramazan Bayramı(3 gün)
Kurban Bayramı (4 gün)

Ağırlıklar ve Ölçüler

Metrik ölçü sistemi kullanılır. Dönüm yerel bir arazi ölçüsü olarak kullanılır, yaklaşık 1600 metre kareye eşdeğerdir.

İlgili Adresler